Home    Return   Offerdals Spelmanslag

Offerdals Spelmanslags vilda turnélivVi, Offerdalsbygdens musikaliska stolthet, spelmanslaget, som bildades 1985 av 0lle Simonsson, inledde vår "internationella karriär" 1999 med en resa till Chicago med omnejd. Där blev det uppträdanden i svensk-amerikanska museet, vid Scandinavian Day Festival i Vasaparken, i Rockford, Loda och Paxton. En och annan låt tillsammans med Chicago Spelmanslag, som bland annat hade offerdalslåtar på repertoaren, och med Chicago Blue Grass Band. Vi har fortsatt kontakt med denna del av världen genom vår utsocknes medlem, Don Peterson i Loda. Don var vår orsak till hela resan.

Är 2001 åkte delar av spelmanslaget med Brunflo Folkdansgille på en resa via Moskva till bland annat Kaluga, 15 - 20 mil söder om huvudstaden. Anledningen hette denna gång Johnny och Jelena Hedberg, som jobbade med att hjälpa delar av gamla Sovjet att starta socialt arbete. En veterankör från Kaluga besökte Jämtland 2000 och vi uppträdde tillsammans i Krokom en kväll. Alltså var det inte mer än rätt att besöka dem året därpå. Det blev oförglömliga möten och upplevelser, både med och utan musik. Inte minst kontakten med barn och ungdomar vid ett par skolor. Är 2002 var barnen häri Jämtland och dansade, spelade och sjöng. ALLT går att ordna - om man vill!

I fjol spelade vi för Zulufolkets kung, Goodwill (han heter så på engelska) i IT-miljardäran Dan Olofssons anläggning på Storgärdesrun i västra Offerdal. Senare under året var vi där igen och vår basist, Tord "Lobic" Edler, frågade Dan om vi inte kunde få åka till Sydafrika en sväng. "Javisst", sa Dan efter några sekunder, "i februari passar det bra". Och så blev det!
Vi var 12 spelmän och -kvinnor, som åkte via London till Johannesburg den 16 februari. Vi landade runt 07.00-tiden dagen därpå, utan bas, gitarrer och en tredjedels dragspel. Dragspelare Gunno hade skickat instrumentets basdel i resväskan och tagit resten i planet. Vi fick dock hjälp att skaffa fram en elbas och två gitarrer till en spelning i Soweto. Där uppträdde vi med Ken Wennerholm och Göran Rudbo, det vill säga Triple and Touch, samt pianisten Magnus Spångberg och en ungdomskör vid avtäckningen av en staty till minne av 10-årige Hector Peterson som sköts till döds i Soweto vid avskaffandet av apartheid. Han har blivit en stor frihetssymbol för de färgade i Sydafrika. Hectors mor var där, så det blev riktigt gripande. Dan och Christine Olofsson har tillsammans med Svenskt Näringsliv sett till att denna staty blivit rest, liksom den av Nelson Mandela - c: a 5 m hög - som rests vid Nelson Mandela Square i Johannesburg.
På kvällen var det fest på Saxon Hotel med massor av sång och musik tillsammans med Triple and Touch, Alf Svensson, med flera. Vi hittade även en barpianist och en blind sångare i en annan del av hotellet så där blev också musik, allt från Paul Simon och Don McLean till ABBA. Som sagt, allt är möjligt!
Efter en flygresa till Richards Bay, norr om Durban på sydostkusten, och en bilresa vidare norrut hamnade vi på Dan Olofssons Thanda Game Rasort, det vill säga hotell med safari. Så nära paradiset man kan komma på jorden!
Gitarrer och bas hade kommit tillrätta. Fiolist Gunnar lovade gå i kloster om dragspelsdelen dök upp, vilket vi naturligtvis hoppades desto mer då....
Vi vistades mitt bland lejon, bufflar, noshörningar, giraffer, zebror, impalas, vårtsvin och apor. Och underbart trevliga människor!
En dag var vi vid Indiska Oceanen och studsade mellan bränningarna. Vi fick både solbränna, hummer och solsting på några timmar.

En av veckans höjdpunkter var en så kallad lounge för 1000 personer vid en skola strax utanför Swaziland. Dan och Christine Olofsson satsar stora pengar i ett Star School-projekt, som innebär att 40 högstadieskolor i Sydafrika och 10 i Namibia far Star School-status under 2007. Detta var alltså en invigning av en sådan skola. Den 27:e i ordningen. Lärarna utbildas i att lära ungdomarna att våga ha drömmar om sitt framtida liv, att hålla fast vid dem, att fa en annan syn på sex, att skydda sig och därigenom hålla sig friska, att leva med HIV, och så vidare. Allt med mycket sång och musik, glädje och dans. Mycket Triple and Touch, som är Star School-ambassadörer. Och denna dag en del jämtländsk folkmusik med bland annat Offerdals Spelmanslag som exotisk krydda. Ett par äldre kvinnor dansade hejdlöst till vår musik. Groupies, yes!
Sista kvällen därnere invigdes en administrations- och utbildningsbyggnad för Star School på Thanda. Middag för 300 personer och vi fick återse kung Goodwill och spela den Zuluhambo som 0lle gjorde på väg hem från Indiska Oceanen två dagar tidigare. Den alldeles sagolika resan avslutades efter en dryg hemfärd till ett 40 grader kallare Jämtland den 25 februari.
Tänk, vad man kan fa uppleva genom musiken! Rätt kontakter underlättar. Tack, Christine och Dan!

PS. Gunnos väska och basdelen till dragspelet kom till rätta efter halva veckan så han fick en del att spela ikapp. Gunnar har ännu inte gått i kloster. Vi väntar. En groda hyrde genast in sig i Gunnos dragspelsväska och (eventuellt samma groda) kom som illegal invandrare till Offerdal i hans resväska. Det var alldeles säkert en zuluprinsessa...